lördag 2 februari 2013

Gräddbullar

Bakade i massor igår, bland annat gammeldags gräddbullar. Goda.

En varningens finger höjer jag får trådprovet, ajaj...

Receptet:
Detta är etr recept där du en behöver använda ugn. Receptet är från Ica bokförlags bok "Baka i långpanna".

1½ msk gelatinpulver
4½ msk kallt vatten
5 dl socker
1 dl vatten
2 äggvitor
1 msk vaniljsocker

GARNERING:
6 dl kokosflingor
4 msk kakao
Instruktioner:

Klä en halv lång långpanna med bakplåtspapper. Låt gelatinpulvretsvälla några minuter i det kalla vattnet.

Koka strösocker och vatten i en kastrull till 125 grader. Har du ingen termometer kan du göra trådprovet: Ta en droppe sockerlösning mellan tummen och pekfingret, tryck till och dra sakta isär. Om det bildas en tunn tråd är det klar

Ta kastrullen från plattan och häll i gelatinlösningen och rör tills den har löst sig. Vispa äggvitorna med elvisp, häll sockerlösningen i en smal stråle ner i äggviteskummet och fortsätt vispa tills det blir pösigt och "gräddfluffigt", ca 25 minuter. Man ser hus meten växer och pöser upp under vispningens gång. Sikra försiktigt ner vaniljsockret.

Blanda kokos och kakao och strö en sjättedel av det i långpannan. Bred ut smeten och strö ännu en sjättedel av kokosblandningen över. Täck med plastfolie och låt stelna minst ett par timmar, eller till nästa dag i kyllskåp, innan du skär ca 5x5 cm stora bitar.

Doppa snittytorna i resten av koksoblandningen. om kokosen fäster dåligt kan du hälla upp lite vatten på ett fat och hastigt doppa snittytan innan du doppar den i kokosblandningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar